Araba

TOGG’un Gelecek Planları Netleşti!

TOGG CEO’su Gürcan Karakaş bugün 12. Boğaziçi Zirvesi buluşmasında Otomotiv Sektörünün Geleceği konulu panelde yer aldı. Katılımcıların arasında Renault Group’dan Hakan Doğu, Castrol’den Ayhan Köksal ve Metal Form’dan Barış Karaadak da bulunuyordu.

Söz hakkı kendisine gelen Karakaş, otomobil sektörünün geleceği, önümüzdeki yıllarda dünyadaki yeri ve insanlar için ne gibi anlamlar taşıyabileceği üzerine konuştu. Karakaş’a göre otomobiller de aslında birer yaşam alanı. Dolayısıyla evde yapabildiğimiz şeylerin hiç değilse bir kısmını burada da gerçekleştirebilmemiz gerekiyor. Sektör de bu alanda gelişecek.

TOGG, 200’ün üzerinde şirketle iletişimde!

Şirketin CEO’su Gürcan Karakaş konuşması sırasında pek çok kez otomobillerde bulunan teknolojilere ve bağlantı özelliklerine dikkat çekti. Örneğin, şehirler arası tek başımıza yolculuk yaparken eğer aracımız tam otonomsa, bize yapacak bir iş kalmayacak. Dolayısıyla saatleri bulan bu yolculuk esnasında evde veya iş yerimizde ne yapıyorsak onu yapabileceğiz.

Tabii bu düşünceler yalnızca birer vizyonu ve uzak olmayan geleceği işaret ediyor. Fakat Karakaş bu konuda sıfırdan bir şirket kurmanın avantajlarından sonuna kadar faydalanacaklarını belirtiyor. Örneğin Ferrari gibi 75 yıllık bir spor otomobil üreticisi şirketin var olan sınırlarını yıkarak bir minivan, kamyonet veya kamp aracı üretmesi oldukça zor.

Ya da piyasadaki spor otomobiller arasında en yüksek performansı vermeye odaklanmayı bırakıp, otomobil içerisinden evde bulunan robot süpürgemizi veya çamaşır makinemizi en iyi nasıl kontrol ederiz diye düşünerek gerekli sistemleri geliştirmesi tamamen beklenmedik olur.

Tabii TOGG da zaten gelecekte yapmayı planladığı veya hayal ettiği sistemlerin her birini kendisi geliştirmeyecek. Zaten bu yüzden 226‘nın üzerinde startup ile görüşme sağlandığını tahmin ediyoruz. Kaldı ki 24 tanesiyle konseptte anlaşma sağlanmış. Ayrıca 10 firmayla da el sıkışıldığı söyleniyor. Bu şirketlerin bazıları yazılım, bazıları da donanım üzerine olabilir. Belki de sadece fikir geliştirme veya pazarlama üzerine görüşülüyor da olabilir.

Geçtiğimiz yıllarda elektrikli araçlar fiyat konusunda cezbedici değillerdi. Ayrıca şarj süresi çok uzun ve menzilleri de içten yanmalı motorlu araçlara göre oldukça kısaydı. Hatta bu arabaların bazılarının menzili 100 kilometreyi bile geçemediği için, şehir içi otomobili adı altına pazarlanıyordu.

Fakat teknolojinin gelişimi ve sektöre olan yatırımın artmasıyla birlikte bu durum tersine dönmeye başladı. Üstelik insanlarda bulunan tabular da yıkıldı. Artık herkes geleceğin elektrikli otomobillerde olduğunun farkında diyebiliriz.

Tabii elektrikli otomobillerin menzilleri ve fiyatları hala beklenen seviyelere ulaşmadı. Ancak bunun sağlanması için taleplerin, üretimin ve rekabetin artması gerekiyor. Ayrıca elektrikli şarj istasyonu sayısının artması ve evlerimizin otoparkında şarj etme imkanlarının sağlanması şart.

Haliyle bu da ilk günden elde edilecek bir kazanım değil. Fakat sektörün istenilen yöne doğru ilerlediğini görebiliyoruz. Tabii TOGG kendini yalnızca Türkiye için üretim yapan bir otomobil firması olarak görmüyor. Aksine küresel ve son teknolojiyi kendine adapte edebilen, hatta etrafında kurulacak ekosistemlerin merkezi olarak konumlandırıyor.

TOGG, CES 2022’de sahneye çıkacak!

TOOG, dün şirketin sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımda, 2023 yılında satışa çıkması beklenen ilk elektrikli SUV otomobilin, önümüzdeki yıl (Ocak ayının ilk haftası) düzenlenecek CES 2022 fuarında sergileneceği söylendi.

Beklenen TOGG modelleri

Şu an için yalnızca 2019’da tanıtımı gerçekleşen SUV ve Sedan modellerinin kesin olarak çıkacağını ve prototip yapım aşamasının tamamlandığını biliyoruz. Fakat şirket, 2030 yılına gelene kadar aileye hatchback, MPV ve küçük sınıf SUV modellerin de katılacağını söyledi.

İsimAraç tipiTanıtım tarihiBeklenen çıkış tarihiMotoru
TOGG (SUV)C-segment SUV27 Aralık 20192022 yıl sonu/ 2023Elektrikli
TOGG (Sedan)C-segment Sedan27 Aralık 20192024Elektrikli
BelirlenmediC-segment HatchbackBekleniyor2030’a kadarElektrikli
BelirlenmediB-segment SUVBekleniyor2030’a kadarElektrikli
BelirlenmediC-segment MPVBekleniyor2030’a kadarElektrikli

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu