Bilim

4 milyar yıllık Mars meteorunun sırrı çözüldü: Kızıl gezegendeki ilkel yaşama dair bir iz taşımıyor

Mars’tan koparak 13 bin yıl önce gezegenimize düştüğü tahmin edilen ve bir araştırma ekibi tarafından yaklaşık 25 yıl önce kızıl gezegenden yaşam izleri taşıyor olabileceği belirtilen Allan Hills 84001 meteoruna dair sır perdesi ortadan kalktı. Yeni kanıtlar, meteorun Mars’ta ilkel yaşam olduğuna dair hiçbir kanıt içermediğini gösterdi.

‘Organik maddeler jeokimyasal süreçten dolayı oluştu’

27 Aralık 1984 tarihinde Antarktika’da bulunan Allan Hills 84001‘in 4 milyar yıl önce Mars’ın Valles Marineris kanyonunda yüzeyinin altında oluştuğu düşünülüyor. Elde edilen bulgulara göre yaklaşık 17 milyon yıl önce dev bir meteor çarpması sonucunda Mars’tan kopan meteor, 13 bin yıl önce Antarktika’ya düşene kadar Güneş’in etrafında döndü.

Mars’tan gezegenimize gelen şimdiye kadar 227 tane meteor bulundu ancak aralarında en bilineni Allan Hills 84001 oldu çünkü kızıl gezegendeki eski yaşamın kanıtını içerip içermediği konusunda üzerinde birçok araştırma gerçekleştirildi. Yapılan incelemeler sonunda 1996 yılında araştırmacılar, meteorun üzerinde yaşamsal belirti olarak gösterilebilecek bakteri fosilleri ve organik karbon izleri buldular.

ABD ve Almanya’dan bir araştırma ekibi meteordaki organik moleküllerin kökenini ortaya çıkarmak için nano ölçekli görüntüleme, izotopik analiz ve spektroskopi dahil çeşitli karmaşık numune hazırlama ve analiz teknikleri kullandılar ve meteordaki organik görünen morfolojik yapıların biyotik kaynaklı olmadığı sonucuna vardılar.

Ekip, Dünya’da olanlara benzer su-kaya etkileşimlerinin kanıtlarını buldu. Yapılan incelemelere göre meteor, Mars’tan ayrılmadan önce iki farklı jeokimyasal süreçten geçti. Bunlardan ilki, demir veya magnezyum açısından zengin magmatik kayaçların su ile etkileşime girerek hidrojen üretmesiyle meydana gelen serpantinleşme süreciyken diğeri, kayalar ile çözünmüş karbon dioksit içeren hafif asidik su arasındaki etkileşimi içeren ve karbonat minerallerinin oluşumuyla sonuçlanan karbonatlaşma süreci olarak belirtiliyor.

Araştırmacılar, bu süreçlerin ayrı ayrı mı yoksa aynı anda mı gerçekleştiğini bilmediklerini belirtirken reaksiyonların karbondioksitin indirgenmesinden organik maddeler ürettiğini söylüyorlar.

Araştırma ekibinden Andrew Steele: “Göktaşı minerallerinin kökenini analiz etmek, hem Dünya tarihinin erken dönemlerinde meydana gelen jeokimyasal süreçleri hem de Mars’ın yaşanabilirlik potansiyelini ortaya çıkarmak için bir pencere görevi görebilir.” ifadelerinde bulundu.

Mars’ta yaşam arayışına dair de fikirlerini paylaşan Steele, bunun sadece ‘yalnız mıyız?’ sorusuna cevap verme çabası olmadığını aynı zamanda erken Dünya ortamlarıyla da ilgili olduğunu ve ‘biz nereden geldik?’ sorusunu ele aldığını belirtti.

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu