Uygulama

Instagram ve Snapchat’e intihar suçlaması

Günümüzde sosyal medya bir bağımlılığa dönüştü ve bu bağımlılığı kontrol edemeyenlerin hayatlarında geri dönülemez zararlara yola açıyor. Henüz 11 yaşında intihar eden Selena’nın annesi sosyal medya platformlarını suçluyor. 

Instagram intihara mı teşvik ediyor?

Sosyal medya platformlarının artık kontrol dışı hale geldiği ve ebeveynlerin bu konuda çok hassas olmaları gerektiği bir gerçek. Gözden kaçan ayrıntılar bir süre sonra ruh sağlığını etkileyen tehditlere dönüşebiliyor. 

Henüz 11 yaşında olan Selena da Instagram ve Snapchat ağlarına aşırı derecede bağımlıydı. Öyle ki psikoloğu böyle bir bağımlılığı daha önce görmediğini belirtiyordu. İki yıldır sosyal medya üzerinde zorbalığa maruz kalan Selena depresyona girdi, uyku bozukluğu yaşadı, yemek alışkanlığı düzensizleşti, derslerinden geri kaldı ve kendisine zarar vermeye başladı. 

Anne Tammy Rodriguez ise uzman psikologların da yardımıyla bu iki deva dava açtı. Geçtiğimiz dönemlerde bir çalışanın Instagram’ın özellikle yetişkin olmayan kızlara zararlı olabileceğinin bilinmesine rağmen bu kitleye yönelik çalışmalar yaptığına dair iddiaları da davasına temel yaptı. 

Acılı anne sosyal medya platformlarının çocukların yaş sorgulaması konusunda etkili bir denetim aracının olmadığını,  ebeveyn kontrollerinin yeterince sağlanmadığını ve bunun sonucunda kızını takip etmenin imkânsızlaştığını savunuyor. Sosyal medya araçlarının genç kullanıcılara sunduğu kazanımların bir kumardan farksız olduğunu ve beyin gelişimini olumsuz etkilediğini da sözlerine ekliyor. Elbette dava gideni geri getirmeyecek ancak en azından başkaları için bir şeyleri değiştirebilir. Zira Instagram’ın çocukların gelişimine olumsuz etkileri konusunda açılmış soruşturmalara temel olabilir. 

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu