Haberlerİncelemeler

Haftanın Bilgisayar Önerisi : Excalibur G900

Bilgisayarın yaşantımıza girmesiyle birlikte kuşkusuz onun işlevleriyle birçok şey daha kolay hâle geldi.  Gelişen oyun teknolojileri ile birlikte artık bilgisayar gereksinimlerimizde artıyor. Bu gün itibari ile sizlere her hafta alabileceğiniz en uygun ve en efektif bilgisayar önerileri yapıyor olacağız. İncelemesini Bilişim Danışmanı olarak yapacağız, sizlere de onlar arasından en iyisini seçmek olacak. Bu haftanın incelemesi olan laptop önerisi, Casper markasının çıkardığı Excalibur G900 laptop’u… Fiyatı bir çok mağazada değişkenlik göstermesine rağmen, 23 Şubat 2022 tarihinde Türkiye’de, Hepsi burada platform’u üzerinde 17.649 türk lirasına bulunuyor.

Özellikler

Bellek Hızı3200 MHz
Bluetooth ÖzelliğiVar
Cihaz Ağırlığı2 – 4 kg
Dokunmatik EkranYok
Ekran Boyutu15,6 inç
Ekran Kartı Bellek TipiGDDR6
Ekran Kartı Hafızası6 GB
Ekran Kartı TipiYüksek Seviye Harici Ekran Kartı
Ekran KartıNvidia GeForce RTX 3060
Ekran Panel TipiIPS
Ekran Yenileme Hızı144 Hz
HDMIVar
İşlemci Cache24 MB Cache
İşlemci Nesli11.Nesil
İşlemci TipiIntel Core i7
İşlemci11800H
İşletim SistemiYok (Free Dos)
Maksimum İşlemci Hızı4,6 GHz
Max Ekran Çözünürlüğü1920 x 1080
Optik SürücüYok
Ram (Sistem Belleği)16 GB
Ram TipiDDR4
RenkSiyah
SSD Kapasitesi500 GB
Temel İşlemci Hızı2,3 GHz
WebcamVar

Casper Excalibur G900 modeli, içerisindeki özellikleri ile birlikte şu an günümüzün şartlarını (Dolar, Pandemi, Çip krizi) göz önüne aldığımızda mükemmel gözüküyor. Peki oyunlarda nasıl performans veriyor?

Birinci şahıs nişancı oyuncu karakterinin kendi gözünden oynandığı oyun türü olan FPS oyunları yüksek ekran hızı gerektiren oyunların başında geliyor. Özellikle ekran hertz (Hz) yani yenileme hızı ve tepkime süresi özellikle bu tip oyunlar için oldukça önemli. Bizde bu nedenle ekran hızı konusunda iddialı olan modellerden Excalibur G900‘ü inceledik.

Casper Excalibur G900 Tasarımı

Elimizdeki ürünün kodu Casper Excalibur G900.1180-EX80R-B. Ürün kodu donanım özelliklerine göre değişse de ürünün tasarımsal özellikleri tüm G900 serisi için aynı.

Casper Excalibur G900 modelinin tasarımına değinmek gerekirse bilgisayara dıştan baktığımızda dikkatimizi ilk çeken şey kasa malzemesi ve zarif kasa kesimi oluyor. Cihazın kasa yapısı hem soğutmaya katkı sağlıyor hem de bilgisayarı elinize aldığınızda size kullandığınız ürünün kaliteli olduğunu hissettiriyor. Aynı zamanda bakır renkli detaylar da kasaya kendine özgü bir duruş katıyor.

Nvidia RTX3060 ve üzeri ekran kartlarına sahip modeller genelde 25mm ve üzeri kalınlıklara sahip. Excalibur G900’de ise RTX3060 modeli 21.4mm ile ultra ince ve RTX 3070-3080 modelleri de 24.4mm ile ince segmentine giriyor. Aynı zamanda bilgisayar yalnızca 2.4kg ağırlığı ile içinde barındırdığı özelliklere rağmen ağır olmayan bir konumda bulunuyor. Piyasada bulunan üst seviye bilgisayarlar arasında bu derece ince bir bilgisayar görmek bize güçlü ve taşınabilir sistemlerin geleceği için umut veriyor.

Bilgisayar kasasının sağ tarafında iki adet USB 3.1 girişi ve bir kulaklık çıkışı bulunuyor. Sol tarafında ise bir adet USB 3.1 girişi, bir adet Ethernet girişi ve bir Micro SD kart girişi bulunuyor. Kablolu bağlantının bir oyuncu için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz, bilgisayarda kablolu bağlantı bulunması her zaman oldukça ön planda olan bir detay. Aynı zamanda bilgisayarda kulaklık çıkışı bulunması da kablolu ve kablosuz kulaklığı olan kullanıcılara iki farklı seçenek sunuyor. Bilgisayarın bir SD kart girişi ise bulunmamakta ancak bu soruna SD kart okuyucular ile çözüm getirilebilir. Bilgisayarın arka tarafında ise 230W değerine sahip L tipi ucu olan şarj cihazını takmak için bir şarj girişi, bir adet HDMI çıkışı, bir adet Mini Display çıkışı, bir adet USB Type-C bağlantı noktası ve bir adet Kensington Lock girişi bulunmakta. Bu sayede hem HDMI ile normal görüntü paylaşımı yapabilir, hem de Mini Display kullanarak 144Hz görüntü aktarımı yapabilirsiniz. Bilgisayarın ekran çerçevesi 4.7mm ve Türkiye pazarındaki en ince çerçevelerden biri. Bu çerçeve sayesinde bilgisayardaki seyir zevki daha üst bir noktaya taşınıyor. Çerçevenin üstünde ise 720p HD 1MP bir kamera bizi karşılıyor. Bilgisayarın altında sağ ve sol kısımlarda ise RGB klavyeniz ile aynı renkleri vermek üzere tasarlanmış iki adet ışıklı çentik bulunuyor.

Casper Excalibur G900 Ekran Özellikleri

casper excalibur g900 inceleme excalibur g900 ekran özellikleri

Bilgisayarı açtığımızda ise bizi 15.6” boyutlarında, 1920×1080 değerlerinde FULL HD IPS özellikli bir ekran karşılıyor. Bilgisayarda iki adet ekran seçeneği bulunmakta ve bunlardan 144HZ 3ms gecikme değerlerine sahip olanı 240 nit240Hz 4ms gecikme değerlerine sahip olanı ise 330 nit parlaklığı desteklemekte. Aynı zamanda ekran %72 renk doygunluk oranı, antiglare yansıtmazlık ve 178” görüş açısı özelliklerini de barındırıyor. Kapalı alan kullanımı için 250 nit parlaklığı oldukça yeterli bulduk ancak dışarı çıkıldığında bu değer biraz yetersiz kalabiliyor. Elbette bu bilgisayarı dışarıda kullanacak bir kullanıcı kitlesi olmadığını hatırlamakta da fayda var. Gözlerim 60Hz ekran ile 144Hz ekran arasındaki farkı kolayca anladı, oynadığınız oyunlardan daha çok zevk almak ve bu oyunları daha akıcı oynamak için 144Hz bir ekran kullanmanızı tavsiye ederim. 144Hz ve 240Hz arasındaki farkı anlamak 60Hz ve 144Hz arasındaki farkı anlamaktan çok daha zor. Ancak 144Hz ve 240Hz arasındaki fiyat farkını ve 240Hz’in %100 sRGB desteğini de göz önünde bulundurarak 240Hz ekrana sahip model daha kârlı bir seçenek olarak önümüze çıkıyor.

Casper Excalibur G900 Klavye Özellikleri

excalibur g900 klavye özellikleri

Bilgisayarın klavyesi gerçekten en güçlü özelliklerinden birisi. Bilgisayarda bulunan RGB klavye üç bölgeye ayrılmış şekilde çalışıyor. Rakiplerinde bulunan RGB klavyelerin aksine 10-15 renk yerine tam olarak 65.026 renk tonu seçeneği sunan klavye bize gerçekten de görsel bir şölen sunuyor. Bu klavyeyi “Excalibur Control Center” uygulaması ile istediğiniz şekilde kontrol edebiliyorsunuz. Klavyenin tuşları sert değil, kolayca yazı yazmaya uygun ve sizi yormuyor ancak bu özelliği yüzünden mekanik oyuncu klavyesine alışmış profesyonellere farklı bir hissiyat verebiliyor. Klavyedeki ileri ve geri ok tuşları harici klavyelerdeki boyutlarında değil ve alışması biraz süre alabiliyor. Aynı zamanda Enter tuşu klavyenin geri kalanına oranla biraz küçük kalmış denilebilir.

Bilgisayarda bulunan touchpad, Windows’un sağladığı klavye kontrolleri ile tam uyumlu ve üç parmak kontrollerde bile sorun çıkartmıyor. Aynı zamanda touchpad alanı bilgisayarın ekranını baştan sonra kapsıyor.

Casper Excalibur G900 Teknik Özellikleri

Casper Excalibur G900 Teknik Özellikleri

Bilgisayarda sabit olarak gelen işlemci Intel 11.nesil Tigerlake Core i7 11800H. Bu işlemci 8 çekirdek ve 16 iş parçacığına sahip, 4.60 GHz hıza çıkabilmekte ve 24mb Intel Smart Cache önbelleğe sahip. Intel’in son nesil işlemcisinin kullanılması hem bilgisayarın oyun ve iş gücünü arttırıyor hem de ekran kartı darboğazının önüne geçiyor.

Ekran kartı konusuna girmişken, bilgisayar ile farklı ekran kartı seçenekleri de sunuluyor. Bütçenize ve amacınıza uygun olarak RTX 3060-3070-3080 ekran kartlarından bir tanesini seçebiliyorsunuz. Elimizdeki modelde RTX 3080 8GB 256 bit Max-P ekran kartı bulunuyor ve bu ekran kartı en güncel oyunları bile en yüksek ayarlarda sorunsuzca çalıştırıyor. RTX 3080 ekran kartının 8GB RAM donanımını sağlayan firma Samsung. Kartın kullandığı max TDP ise 130W olarak görünüyor.

Excalibur G900 modeli bellek tarafında da bize çeşitli seçenekler sunuyor. Elimizdeki model 64GB 3200MHz RAM ile geliyor. Bilgisayar ile gelen 64GB bellek oyunlarda ve bilgisayara en ağır yükler bindiren işlerde oldukça iyi bir performans sergiliyor. Bilgisayarda 2 adet bellek yuvası bulunuyor ve bilgisayarın desteklediği maksimum bellek miktarı 64GB. 3200MHz hızda çalışan donanım CL22 gecikme değerine sahip. Elimizdeki ürünün belleklerinin modül üreticisi Crucial, DRAM üreticisi ise Micron.

Kasanın üst kısmına yerleştirilmiş Dolby Digital ses sistemi ise 2 kat daha net ve daha yüksek ses özellikleri ile geliyor. Ancak bu segmentte ve kalitede bir bilgisayarda daha da iyi bir ses sistemi kullanılması tatmin edici olabilirdi. Müzik ile ilgilenen biri olarak beni tam anlamıyla tatmin ettiğini söyleyemeyebilirim.

Elimizde bulunan bilgisayarın içinde 1+1 olmak üzere 2TB NVMe M.2 SSD bulunmakta. Ancak bilgisayar kasasının içinde 2 adet M.2 SATA girişi ve 1 adet SATA girişi bulunmakta. Bilgisayarın depolama kapasitesi ise 8TB’a kadar arttırılabiliyor. Bu, özellikle büyük projelerin kurgusunu yapan editör gibi meslek dallarında çalışan kişiler ve büyük yer kaplayan oyunlara sahip kişiler için önemli bir özellik.

Bilgisayar şarja takılı olmadığı zaman gücünü 3700mAh bataryadan alıyor. Bu batarya bilgisayar boşta bırakıldığında 3-4 saatlik bir kullanım süresi sunuyor.

Kablolu bağlantının oyuncular için ne kadar önemli olduğundan her zaman bahsederim. Ancak Casper Excalibur G900 modelinde kablolu bağlantıya ulaşılamadığı zamanlar için de harika bir çözüm geliştirilmiş. Bilgisayar en güncel kablosuz ağ teknolojilerinden biri olan Intel WIFI 6 AX201 ile gelmekte. Bu sayede kablosuz bağlantılarda normale oranla %75 daha az gecikme sağlanmakta. Aynı zamanda bu bağlantı normalde oranla 3 kat daha hızlı gerçekleşmekte. Bilgisayar içinde Bluetooth 5.1 özelliğini de barındırıyor.

Casper Excalibur G900 Soğutması

casper excalibur g900 soğutma

Casper Excalibur G900 modelinde dikkatimizi en çok çeken özellik bu ince ama güçlü bilgisayarın soğutma sistemi oldu. Eğer bu kadar güçlü bir sistemin soğutması iyi olmazsa teknik detayları ne olursa olsun sisteminiz ısınacağı için uzun kullanımlarda başınız ağrıyabilir.

Bilgisayarın alt kısmının neredeyse yarısına denk gelen kısmı metal ızgaradan oluşuyor. Bu sayede bilgisayara hava girişi en üst seviyeye getirilmiş durumda. Aynı zamanda bilgisayarın yalnızca arkasında değil, üstünde ve yanında konumlandırılan ızgaralar sayesinde hava çıkışı optimize hale getirilmiş durumda. Bu hava sirkülasyonunu ise 2 adet 7000 RPM hızda dönebilen 71 bıçaklı fan sağlıyor. Aynı zamanda bu fanları besleyen 6 farklı termal boru da soğutmayı en iyi seviyeye getirmeye büyük katkı sağlıyor. Bu fanlar normal kullanımda 7000 RPM gibi hızları görmüyor. Ancak bilgisayarda akıllı turbo termal fan teknolojisi bulunuyor. Klavyenin en sağ üstünde bulunan tek bir tuşa basarak bilgisayarın fanlarını turbo moda alabiliyorsunuz. Bilgisayar bu moda geçtiğinde bilgisyarın sıcaklığı ne olursa olsun fanlar 7000 RPM ve üzerinde dönüyorlar. Tüm bu özellikler sayesinde bilgisayar, bu güçlü işlemci ve ekran kartı ikilisi başarılı bir şekilde soğutuyor.

Casper Excalibur G900 Özelleştirme

Elimizde bulunan bilgisayarda sabit olan tek özellik işlemci. Geriye kalan tüm özellikler ise Casper internet sitesi yardımı ile değiştirilebiliyor. www.casper.com.tr sitesine giriş yaparak siz de ihtiyacınız olan özellikleri belirleyip, bilgisayarınızı bütçenize göre konfigüre edebiliyorsunuz. Günlük kullanım, oyun veya iş seçeneklerini dikkate alarak işlemci dışında tüm donanım özelliklerini değiştirebiliyorsunuz.

Casper Excalibur Kimler İçin Uygun?

Casper Excalibur G900 serisi en yüksek sistem gereksinimlerine sahip 3A oyunları en iyi kalitede oynamak isteyen kemik oyuncu kitlesi, yüksek sistem gereksinimlerine sahip profesyonel uygulamaları kullanan mimar, mühendis ve editör gibi mesleklerde çalışan insanlar için biçilmiş kaftan.

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu