Facebook

Facebook – Rusya krizi büyüyor: Meta’dan flaş karar!

Meta, Facebook ve Instagram’da Rusya – Ukrayna savaşıyla ilgili dezenformasyona yol açan sahte hesapları kapattı.

Cuma günü Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Facebook’un temel insan hak ve özgürlükleri ihlal ettiğine karar verildiğini belirterek sosyal medya platformuna kısmi erişim engeli getirmişti.

Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta, geçtiğimiz günlerde Rusya devlet medyasına yaptırım uygulamıştı. Meta’nın Güvenlik Politikası Başkanı Nathaniel Gleicher, devletin finanse ettiği yayın kuruluşlarının sosyal medya platformlarında reklam yayınlamalarını veya para kazanmalarını yasakladıklarını duyurmuştu.

Facebook, Ruslara ait sahte hesapları kapattı

Meta, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında Facebook ve Instagram uygulamalarında yayılan dezenformasyonla mücadele kapsamında attığı adımları duyurdu.

48 saat içinde Facebook ve Instagram’da yaklaşık 40 hesap, sayfa ve gruptan oluşan büyük bir sahte hesap ağını çökerttiğini açıkladı. Bu hesapların büyük çoğunluğunun Rusya destekli olduğunu aktaran şirket, sosyal medya platformları aracılığıyla Ukrayna’daki savaş mağdurlarının hedef alındığı bilgisini paylaştı.

facebook-haber-kaynagi-ozelligini-feed-olarak-yeniden-adlandirdi

Meta, konuyla ilgili açıklamasında kapatılan sayfalardan birinin Facebook’ta 4.000’den az, Instagram’da ise 500’den az takipçisi olduğunu belirtti. Güvenlik Politikası Başkanı Nathaniel Gleicher’e göre kendilerini bağımsız yayın kuruluşu gibi gösteren bu hesaplar, Batı devletlerinin Ukrayna’ya ihanet ettiği ve Ukrayna’nın başarısız bir devlet olduğu iddiasını yaymak için kullanılıyordu.

Buna ek olarak Ghostwriter olarak adlandırılan bir saldırı yöntemi tespit ettiklerini belirten Meta, bunun Ukraynalı yetkilileri ve gazetecileri hedef aldığını açıkladı. Paylaşılan bilgiye göre Ghostwriter yönteminde saldırgan, hedefindeki kişinin hesabını ele geçiriyor ve ardından Rusya – Ukrayna savaşıyla alakalı yanlış bilgiler yayıyor.

Saldırıdan nasıl korunulacağını açıkladı

Meta, arkadaşlık isteklerini kabul ederken ve tanımadığınız kişilerden gelen bağlantıları ve dosyaları açarken dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı. Ek olarak bilgisayar korsanlarının kişisel bilgilerinize erişmesini önlemek için, aynı parolanın birden fazla serviste kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Profili kilitle özelliğini kullanıma açtı

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyon başlatmasından kısa süre sonra Meta, Ukrayna’daki Facebook kullanıcıları için “Profili Kilitle” özelliğini kullanıma açtı. Bu özellik, insanların Facebook profillerini tek tuşla kilitlemelerine olanak tanıyor.

Profilinizi kilitlediğinizde, arkadaşınız olmayan kişiler profil fotoğrafınızı indiremiyor, büyütemiyor veya paylaşamıyor. Ayrıca gönderilerinizi de göremiyorlar. Yani profiliniz tanımadığınız kişilere kapatılıyor diyebiliriz.

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu