BilimHaberler

İnsan Dokusunu Taklit Edebilen 3 Boyutlu Baskı Mürekkebi Geliştirildi

Bilim insanları, deriye işlenebilecek düzeyde insan dokusunu taklit edebilen yeni bir materyal geliştirdiler. Bu materyal, bir 3 boyutlu yazıcı mürekkebinden geliyor, aynı zamanda dövme olarak kullanılabiliyor.

Texas A&M Üniversitesi araştırmacıları tıp alanında kullanılabilecek yeni bir biyomateryal ürettiler. Bu biyomateryal aslında bir 3 boyutlu yazıcı mürekkebi ancak üzerinde çalışma yapan bilim insanları, çok daha fazlasını yapabileceklerini keşfettiler.

Yeni üretilen biyomateryal mürekkebi, molibden disülfür (MoS2) olarak bilinen yeni bir 2 boyutlu nanomateryal sınıfından oluşuyor. MoS2‘nin ince katmanlı yapısı, onu kimyasal olarak aktif hale getirmek için kusursuz kılıyor.

Üretilen bu mürekkebin içine özel bir jelatin yerleştirildi. Bu jelatin de elektriksel olarak iletken malzemelerin bir araya getirilmesiyle elde edildi. Yani bir nevi cildimizi taklit edebilen bir yapıya sahip. Üstelik bir tüpün içinde katı halde bulunsa bile herhangi bir yere enjekte edildiğinde sıvıya dönüşüyor. Sıvılaşma ve giyilebilirlik özelliği sayesinde de araştırmacılar yeni mürekkebin dövmelerde kullanılmak için de oldukça elverişli olduğunu söylüyor. 

Bu malzemeyle yapılan dövmeler sayesinde Parkinson gibi hastalıkları olan kişilerin izlenmesinin de kolaylaşabileceği düşünülüyor. Araştırmacılardan biri olan Akhilesh Gaharwar, konuyla alakalı şöyle diyor: “Bu çalışmanın etkisi 3 boyutlu baskıyı çok ileriye taşıyabilir. Bu yeni geliştirilen hidrojel mürekkebi, yüksek düzeyde biyo-uyumlu ve elektriği iletiyor. Bu hidrojel mürekkebi ile yeni nesil giyilebilir ve implante edilebilir biyoelektronikler üretebiliriz.”.

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu