Araba

Nissan’dan ‘oyunu değiştirecek’ elektrikli araba geliyor!

Nissan katı hal bataryalı elektrikli araba için tarih verdi. Elektrikli arabalara devrim yaşatacak katı hal pil teknolojisi nedir?

Japon otomotiv devi Nissan, elektrikli araba dünyasına yaptığı yatırımları artırıyor. Yeni elektrikli araba bataryası için NASA ile çalıştığını duyuran Nissan, “oyun değiştirici” olduğuna inandığı katı hal bataryanın 2028’de kullanılabilir olacağını söyledi.

Elektrikli arabaların en önemli bileşeni olan lityum iyon pilden farklı olarak katı hal batarya, fiyatları düşürerek ve performansı artırarak elektrikli otomobil dünyasını sarsmayı vaat ediyor. Japon şirket, 2028’e kadar tamamen katı hal pile sahip ilk elektrikli arabasını satışa sunmak istiyor.

Nissan katı hal bataryalı elektrikli araba için tarih verdi

Nissan, tamamen katı hal pil teknolojisini erken benimseyen firmalardan biri olacak. Otomobil üreticisi, tamamen lityum iyon pil destekli arabasını 2028 yılına kadar montaj hattından indirmeyi planlıyor. Bu piller için Japonya Araştırmaları Merkezi’nde üretim tesisi açan firma, 2024’te ilk üretimi yapacak.

nissan-nasa-uzay-gorevi

Nissan’a göre tamamen katı hal pil, 2028 ürün lansmanı ve 2024’te pilot fabrika lansmanı için kullanımda olan lityum iyon pilin yerini alacak. Kalp pillerinde kullanılabilecek kadar güçlü olan bu katı hal batarya, mevcut pillerin yaklaşık yarısı büyüklüğünde olacak ve birkaç saat yerine 15 dakikada şarj olacak.

Aslında geçen yılın sonlarında Japon şirket, Nissan Ambition 2030 yol haritasının bir parçası olarak 2028 yılına kadar kendi katı hal pilleriyle piyasaya çıkma planlarını açıklamıştı. Fakat son raporlar, tamamen katı hal pile sahip ilk elektrikli arabayla ilgili bilgiler sağladı.

Hızlı şarjlı piller, özellikle mevcut şarj altyapısıyla uyumluysa, kullanıcıların benzinli araçlarını tamamen elektrikli modeller ile değiştirmelerine yardımcı olabilir. Lityum iyon pil menzil kapasitesinin mevcut araçlarla karşılaştırılabilir olduğunu da varsayarsak, 2028 planı gerçekçi görünüyor.

İklim değişikliğine ve kirliliğe katkıda bulunan fosil yakıtların kullanımına ilişkin endişeler nedeniyle elektrikli araçlara ilgi artıyor. Tesla ve Waymo gibi elektrikli araba sektöründeki oyuncular büyüyor ve rekabet her geçen gün kızışıyor.

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu